Det var med viss spänning som jag och min gode vän Wolf Pedersen åtog oss att visa runt i våra hemtrakter för våra 14 vandringsvänner från runt om i landet. Filipstads- och Nykroppatrakten har ju inte det bästa ryktet numer…men måste säga att växa upp som grabb i den trakten var riktigt bra på 60- och 70- talet. Nära till skog och mark, sjöar och många olika föreningar att vara med i. Nu har befolkningen minskat med runt 35-40 procent sedan den tiden plus att Filipstad tagit ett oerhört stort ansvar för flyktingvågen 2015. 

Vi bodde på Gammelkroppa Skogsskola, en skola med mer än 100 år på nacken. De utbildar skogstekniker, en tvåårig utbildning (samma start som skogvaktarutbildningen). Anläggningen ligger otroligt fint vid den södra änden av Sveriges sydligaste fjällsjö, Yngen. Med andra ord en näringsfattig sjö med oerhört klart vatten och ädelfisk som öring och röding. 
Enkla rum, men helt ok och med en bra restaurang där vi åt frukost och middag. Vid Yngen finns en rejäl vedeldad bastu och badtunna, fräscht!
(null)


Första dagen tillbringade vi på Brattforsheden, ett av mina absoluta favoritområden att vandra på. Det är ett stort naturvårdsområde, 11.000 hektar, med olika typer av natur, vackraste delarna tycker jag äe Lungälvsravinerna och Kittelfältet.
Vi utgick från Kittelfältet syd med dess enorma dösisgropar och vandrade runt Ormtjärn.
Fikade gjorde vi vid Sundstjärn, en tjärn där det finns en som färgar vattnet grönt. På Brattforsheden finns det både korta o långa vandringsleder, området är en av mina absoluta favoriter!
(null)


Dag två tog Wolf hand om i sin helhet då det var dags för Nykroppa och Kroppaleden, en slinga i närheten av Nykroppa som även går förbi silvergruvan i Hornkullen som han förtjänstfullt guidade oss i o runt. I gruvorna bröts det silvermalm i omgångar ända sedan medeltiden fram till 1800-talet. 
(null)

Dag tre gick även den i malmens tecken, vi åkte till Högbergsfältet i Persberg, där den sista järnmalmen bröts på 1980-talet efter att ha bearbetats även den sedan medeltiden. Ett mycket vackert område, framförallt på våren med mängder av blommor av olika slag på marken. Gruvhål finns det gott om, mest känd är Tilas stoll, en gång som går rakt in i berget till en gruvort. Vackert. 
(null)

En speciell förkärlek har jag för kyrkogården som ligger alldeles bredvid Yngen. Vackert och fridfullt.
En bit ifrån kyrkogården ligger klockstapeln, med en milsvid utsikt över Yngen och skogarna.
(null)


Vj avslutade dagarna i Bergslagen på " The Big Hill Lodge", dn restaurang på Storhöjden med utsiktstorn bredvid. Bra mat och magnifik utsikt från utsiktstornet!
(null)

(null)



Kommentera

Publiceras ej