För andra gången så har jag nu besökt Milano.
Första besöket var med arbetskamraterna på Skandia år 2005 o denna gång så var anledningen till besöket att min dotter Pauline pluggar en termin på ett välkänt universitet, Bocconi.
(null)

Det är lätt ta sig hit, det finns två flygplatser, Malpensa som ligger ca 50 km bort o Linate som ligger betydligt närmare. Lätt ta sig till och från flyget, det finns både buss o tåg från Malpensa till exempel. För Karlstadsbor går det att flyga Ksd- Frankfurt- Milano för ca 1.800 kr t.o.r.
Ta sig runt i Milano är också enkelt, tunnelbana, buss o tätt spårvagnsnät gör det enkelt ta sig runt. En smart detalj är att biljetterna på Metron köps direkt med kontokortet o sparas där.

Det är inte för den vackra arkitekturen och de vackra parkerna som någon åker hit, även om det finns pärlor även här. En av anledningarna är att Milano bombades svårt under kriget. Men det är en trevlig stad ändå! 

Milanos cafeer och restauranger är som vanligt i Italien i toppklass och det finns mycket för den shoppingsugne ( vilket jag inte är...) Fotbollen...Milan och Inter...
(null)



Nedanstående är delar som jag gillar - fler finns förstås!

Duomo och Piazza Duomo
Katedralen i Milano började byggas på medeltiden och är en av Europas största.
Den rymmer 40.000 (fyrtiotusen!) besökare. Imponerande och vacker. Förutom att gå in i själva katedralen så är det också möjligt gå upp på taket. Bredvid ligger Milanos shoppingkvarter och de är exklusiva...
(null)

Castello Sforzella
Befästning och palats i centrala Milano.
 Som synes så ser det också ut som ett visst monument i Berlin, Brandenburger Tor. 
Bakom palatset ligger Parco Sempione, en grön lunga i denna miljonstad.
(null)

Brera
Mysig stadsdel med många restauranger, cafeer och trånga gränder, t.ex Lu Bar som syns på den vänstra bilden.
(null)

Stazione Centrale
Så ska en riktig tågstation se ut, mäktig och fylld med människor!
Byggd på trettiotalet under fascisttiden och som andra byggnader i Italien från den tiden så är den grandios.  Åk tåg i Italien om du har tid och möjlighet, täta förbindelser med bra kvalitet!
Läs gärna Göran Häggs bok om Italien, mycket intressant om ett land med många små riken som enats i ett. Visste du t.ex att det pratas grekiska i södra delen, klacken?
 Mussolini genomförde en del projekt som var bra för Italien, t.ex utdikningar och diverse byggprojekt. Sedan fanns det andra delar av det styret som ledde till katastrof...
(null)