En historisk stad med 3,7 miljoner invånare, riktigt nära oss med en flygtid på bara 90 minuter från Arlanda. Ändock så har jag inte besökt Berlin sedan 1990, då precis efter murens fall, ett mycket snabbt besök på väg från Prag. Östberlin var då i stort sett mörkt o dystert och muren stod fortfarande kvar.

Idag ger staden ett helt annat intryck även om det fortfarande finns kvar gråa och dystra områden. Det är fascinerande att se exklusiva restauranger med vita dukar vid sidan av enkla ölhak i gränderna med massor av graffiti på väggarna. Att besöka Berlin under slutet (hoppas jag) av pandemin känns tryggt, covidpass krävs på restauranger och museer. 
Munskydd på alla kollektivtransporter o i affärer o det känns naturligt o bra. Restriktionerna kommer troligen tas bort under november 2021

Transporter:
Att ta sig från flygplatsen in till Berlin går enkelt och snabbt med S-Bahn, 40 min in till Alexanderplatz. Vi köpte ett Berlinkort som kostade 45 euro för 4 dygn och det inkluderade all transport och rabatter på de flesta sevärdheterna. Köptes på Berlins turistinfo som ligger 50 Meer från utgången för "Arrivals".
Att ta sig runt i Berlin är mycket enkelt, tunnelbana, pendeltåg och buss fungerar perfekt. Jag föredrar S-Bahn då man då ser omgivningen för det mesta. Fuska inte, det är gaanska tätt med biljettkontroller!
Vill du se en modern och busy tågstation, stanna till en stund i Berlin Hbhf.

Boende: 
Vi bodde på H4, ca 6 minuter från Alexanderplatz. Modernt, aircon, mycket bra läge, bra frukost, med helt ljudisolerade fräscha rum. Ligger alldeles bredvid Hofbrauhaus biergarten dessutom...

Äta och dricka: Det finns allt från wurst i enkla korvstånd till riktig finedine. Åt förstås på några bierstuben o de kan sin schnitzel, sauerkraut och olika typer av wurst. 
Asiatiska restauranger finns det gott om, så vi åt bland annat en fantastisk måltid på en Madami, en vietnamesisk restaurang nära Alexanderplatz (mot Hackesher Markt). En underbart   fräsch och välsmakande måltid.
Ölen är förstås huvuddrycken i denna stad, favoriten för min del är de lite mörkare varianterna, dunkel. Prisnivån vad gäller maten är något lägre än i Sverige och en 0,5 l öl kostar ca 45 kr.
(null)


Sevärdheter: Berlin är en storstad och det hinns inte med att besöka alla så vi koncentrerade oss på de mest kända:

Riksdagshuset - klassiskt för den historieintresserade. Många av oss har nog sett bilden på de sovjetiska soldaterna som hissar flaggan på riksdagshuset maj 1945. 
(null)

(null)

Brandenburger Tor - är enda kvarvarande stadsporten och  byggdes för att fira segern över danskarna på 1800-talet. Ligger alldeles i närheten av riksdagshuset.
(null)

(null)
(null)

Tiergarten - ett 200 hektar stort grönområde som ligger i anslutning till Riksdagshuset och Brandenburger Tor. Efter kriget fanns inte ett träd kvar här, allt användes som bränsle, men området är nu grönt och lummigt. I parken ligger också det sovjetiska minnesmärket av segern i andra världskriget.
Det finns gott om parker i Berlin - se denna länk! https://awesomeberlin.net/attractions/best-parks-in-berlin
(null)


Stasimuseet -  intressant museum. Skrämmande se hur den socialistiska kontrollstaten bredde ut sig o hade total makt över befolkningen med hjälp av säkerhetspolisen.
(null)

Rundtur med båt:
Ett måste, en riktigt bra tur där man får se både det gamla och nya Berlin. De flesta utgår från Hackesher Markt.

Prenzlauerberg: 
Ett trevligt område med många fik, restauranger och små butiker. Området klarade sig hyfsat bra under kriget och har därför kvar en lite äldre prägel. I nära anknytning till Hackesher Markt, ett annat trevligt område med många restauranger, bland annat vid floden.
(null)


Fler besök blir det utan tvekan - nästa gång i riktigt varmt väder då omgivningarna ska undersökas med bad o diverse Biergartens!