(null)

Lämnade grottemörkret hemma och åkte till Rom i slutet av november 2019. Tur med väder, typ svensk sommar och sol större delen och med färre turister än i högsäsong, så det blev mycket bra
Priserna på hotell o flyg är relativt låga denna årstid, speciellt med lite framförhållning.

För er som inte varit där, så är Rom är en fantastisk stad i mitt tycke, historisk, romantisk och med fantastiska fina byggnader och områden. Peterskyrkan, Vatikanen, Forum Romanum, Fontana di Trevi, Santa Maria Maggiore, spanska trappan, Travestere osv osv...plus glass, mat , fotboll...

Men det finns pärlor som inte kanske alla ser eller åker till.
Parken runt Villa Borgese har blivit en favorit. Att morgonträna/promenixa i en så vacker miljö ...eller ta en stillsam promenad i efter en hektisk dag på stan ger energi.

Parken började planeras och färdigställas på 1600-1700-talet. På sex kvadratkilometers yta så finns det stora gräsytor, träd, statyer, fontäner, dammar och fina byggnader. På morgnarna är det en del motionärer plus hundägare som går runt i denna park. Vackert! I ena änden så är utsikten mot Vatikanen magnifik. Så bo nära Villa Borghese, det är mitt tips!

Ganska centralt  i staden, nära Forum Romanum, mittemot Vittoriano, finns ett gammalt hus från 16-1700 talet ( gammalt som alla andra i Rom😀) som nu är museum. Palazzo  Bonaparte
Napoleons mamma bodde och avslutade sina dagar där på 1800-talet. Tydligen lade  hon mycket tid på att försöka få Napoleon från fångenskapen på Sankta Helena...och kika på gatulivet från sin balkong. Vackert inrett hus och nu med utställning av impressionister, tex Monet, Pisarro osv. Lättsmält med andra ord, vilket passar mig.
(null)


Gillar du att ströva omkring i saluhallar, så finns det en ganska stor sådan, Mercat Esquelino, som är lätt att nå med buss eller spårvagn.
(null)


Fotboll är italiens nationalsport och Rom har två lag i serie A, Lazio och Roma
Matcherna spelas på Olympiastadion, drygt en halvtimmes resa med buss/ spårvagn/ metro från centrala Rom. Roligt att se fotboll av hög kvalitet och det är oftast roligt livat. Den matchen jag såg var i Europa Legaue, Lacio mot rumänska Cluj, ingen stor publikmatch direkt, men rolig titta på!
(null)