(null)

Så blev det äntligen en långresa av! 
Den tidigare vane orädde resenären som utan att blinka rest iväg på än det ena eller andra var denna gång orolig inför att boka och att de facto åka, detta efter några års minst sagt påfrestande kärleksliv och som lök på laxen ett fladdrande hjärta i höstas. Fladdret rättades till med stöt o medicin så resa/ träna är helt ok igen. Men som läkarna sagt, du är inte 25 längre😀, så skippa dykningen vilket inte 60-åringar ska pyssla med i vilket fall och de värsta strapatserna. Om fladdret kommer igen så är dessutom behandlingen densamma worldwide vilket förenklar. Ett råd, känner du att det studsar i bröstet ofta, checka med läkare!
Efter drygt en vecka på resande fot så känns det nu helt ok med att dra iväg framöver igen! 

För en tid sedan så upptäckte jag till min förvåning att det fanns direktflyg från Karlstad till Thailand till ett fantastiskt bra pris, 4.000 kr t.o.r så jag slog till direkt. Några veckor i Thailand med underbart klimat...och maten, curryn, mangon... kändes helt ok med tanke på det kompakta grådasket under hösten/ vintern i Värmland. Thailand är en favoritdestination för min del sedan jordenruntluffen på 80-talet. Så ni  gillar att resa, kolla biljetter från de lite udda flygplatserna också!
(null)
Curry , mums, öde strand i nationalparken, klippning för 60 kr( dyrt...) o lite förbud mot solstolar...
Detta var lite innan uppmärksamheten runt coronaviruset tog fart. 
Inget sas om viruset från TUIs sida vare sig innan eller under resan. Att Thailand fokuserar på coronaviruset märktes dock direkt på flygplatsen. Personalen hade samtliga munskydd o en del hade även handskar. I Asien är iofs munskydd vanligare i normala fall men inte på detta sätt. En anledning är något som inte framkommit i svensk media är att 140.000 kineser var i Thailand över det kinesiska nyåret (bland annat för spelande) så de lär ha fått in relativt många fall. Thailand har relativt bra spetssjukvård  men för den stora massan. ... Tänker även på ytterligt fattiga länder t.ex Cambodja, med mycket stor kinesisk turism, hoppas verkligen spridningen kan stoppas! Corona diskuteras förstås av resenärerna här nere, men inte speciellt mycket. Thaiarna är mer på frågan, de ska ju bo kvar här o flera har tagit upp att thailäkare har hittat ett botemedel...Viruset har påverkat mina planer här i viss mån, struntade i lång publik busstransport till Khao Lak, onödigt exponera sig o åkte istället med båt (öppen båt med frisk luft) till Koh Yao Noi. Det känns som det är lite dubbla budskap vad gäller detta virus, å ena sidan ett stängt jätteland, karantän och isolering...och sedan ska vi övriga inte oroa oss. Vi får se vad som händer! Att ekonomin här nere kommer få sog en käftsmäll är helt klart, det märks att det börjar tunna ut!


Koh Lanta: Det var tredje gången jag var här och det är ett trevligt ställe med fina stränder och absolut värd ett besök. Plus: Stort utbud av bra stränder, trevliga människor, god mat och aktiviteter. Avarterna av Thailand, prostitution tex, är inte så synlig.  Minus: Turismen är i mitt tycke lite väl stor numer,  framför allt efter att charterbolagen hittat dit. Det är i mitt tycke ganska mycket folk överallt (observera att jag vill ha det stillsamt...) och den stilla charmen som fanns tidigare är nu svårare att hitta, men den finns! Ett tips är att ha koll på boendet så att ni inte hamnar bredvid ravepartyställe... De försöker få det mer stillsamt, t.ex på stränderna.

Eftersom det finns en svensk skola så är det svenska inslaget märkbart på ön, dels på stränder och dels på restauranger, framför allt på stränderna närmast huvudorten Saladan. Jag brukar bo på Long Beach. Som namnet säger, så är det en lång fin sandstrand med en blandning av fina resorts och lite enklare boenden. De enklaste bungalowsen som fanns där förut är ersatta vid strandkanten, men finns en bit in i skogen bakom beachen tillsammans med en del sunkiga barer. En av mina favoriter på Long Beach är Somewhere else, ett trevligt ställe med god mat. Gillar du yoga, så finns det om ställen att prova på.
(null)


Ta sig dit: Enklast är att flyga till Krabi o ta minivan från flygplatsen till Koh Lanta (400 baht per person, ca 130 SEK). Resan tar ca 1,5 timme, lite beroende på om det är kö eller ej vid ett färjeläge.

Priserna i Thailand har dragit iväg lite, på grund av vår undervärderade😀 valuta, högre standard och att Thailändska staten är nu mer på frågan om att näringsidkare ska betala skatt. Det är svårt komma under 40-45 SEK för mat inkl. dryck ( Cola, soda) och en stor öl kostar nu över 30 SEK.  Går man på "finare" ställen med bland  annat europeisk mat så är det betydligt dyrare ( varför man nu i hela friden ska göra det...)

Nu bär det av till Koh Yao Noi, en liten tyst ö mellan Krabi och Phuket, fortsättning följer!