Så var det dags att börja vandrandet! 
Det jag framför allt gillar med de rumänska Karpaterna är de fantasiska blomsterängarna, maken till dem finns inte i Sverige.  Trevligt folk, vackert, fina byar och städer, en bra prisnivå och att det är annorlunda är andra skäl till detta. Det finns en sak som jag inte gillar dock, lite för mycket hundar! (null)j


Apusenibergen är en avsides del av Karpaterna med bevarade lokala traditioner, rikt djurliv och vacker natur.
CNN har beskrivit området så här: "Apusenibergen hittar man i den västra delen av Karpaterna och beskrivs som en av de bäst bevarade hemligheterna i Östeuropa. De isolerade bergen har stora urskogar, kalkstensgrottor och delvis underjordiska floder. Här beskrivs det som att tiden stått still och ett paradis för vilda djur som finns i stort antal, inte minst varg" Vi befann oss i ett område c:a 1 timmes bilfärd västerut från Iliu Alba och vi bytte boende ett flertal gånger. Generellt så var boendet på alla ställen jättebra, det var rent, fräscht, modernt och med trevliga värdar.

Korta fakta
Rumänien är med i EU men ej EES så pass krävs. Natoland.
Lei är valutan.
19 miljoner invånare och drygt tre miljoner arbetar utomlands, framför allt i Spanien. Å nej, det är inte tiggare utan yrkesarbetare. Stor romsk befolkning.
Prisnivån är behaglig, en öl kostar 15-30 kronor, mat ute cirka 40-50 procent av svenska priser.

-Vandringsdag 1.
Vi började vår vandring vid vårt gästhus i byn Galda de Jos och det började uppför…och fortsatte uppför. En ganska rejäl och seg stigning på 600 meter genom bok- och ekskog. Men belöningen kom, på toppen öppnade sig landskapet och de härliga blomsterängarna var i blickfånget. Efter att ha gått ner en stund så var det dags för fika, som alltid en högtidsstund. Lyckades dock lägga armen i ett ettermyrebo så det blev ett antal ilskna mycket kliande bett…
(null)

Vi fortsatte vidare genom byar med en del övergivna hus, de unga flyttar från landsbygden här med, men med härliga vyer och totalt blev det cirka 15 km vandring med ett avbrott för en mycket ilsken hund som vägrade lämna oss, men till sist så drog den som tur var. Nytt boende i två nätter på ett gästhus i byn Stremt.
(null)


-Vandringsdag 2:
Dagens vandring utgick från klostret och fortsatte i en bäckravin. Tanken var att vi skulle gå i ravinen men det hade regnat en del så vattenståndet var tyvärr för högt. Vi klättrade efter ravinväggarna en bit tills det blev för krångligt o det skulle krävts en övergång i rejält strömmande vatten. Roligt och lite ovant och ca 10 km vandring!
(null)

Vi besökte också klostret Valea Manasteri där det bedrivits verksamhet med några avbrott sedan medeltiden. Nu är det ett nunnekloster. 
(null)

Det finns två kyrkor på området, en mindre sedan 1400-talet och en större som är relativt nybyggd. Lägg märke till målningen (från 1990) vid ingången där himlen o helvetet beskrivs. I helvetet finns Lenin och Stalin… se nedan vänster!
(null)

På kvällen blev det bakning av rumänska vedeldade "pizzor" , smaskigt!

-Dag 3.
 Vi tog bilarna till klostret igen och vandrade därifrån över bergen till byn Rimet. Fantastiskt vackert igen och stigen var lätt lerig efter tidigare regn. Det var varning för åska och regn under dagen men vi klarade oss under vandringen, men senare på eftermiddagen öppnade sig himlen…
(null)

Vår guide Lucian stannade till hos ett äldre par i bergen. De lever enkelt minst sagt, men är trevliga o gästfria. Som vanligt bjöds det på hembränt, endera snaps eller bärlikör plus ost o svamp. Intressant stopp!

Efter cirka 10 km vandring i kuperad terräng så var vi framme i byn Rimet hos de familjer vi skulle bo hos. Det blev att sitta inne då regnet vräkte ner och det blev kyligt! God trerätters middag bjöds det på som vanligt, inget finlir, men gott och mättande.

-Dag fyra.
Vi startade vid boendet och gick ner i byn, där vägen blivit avskuren av gårdagens ösregn. En bit upp på berget stannade vi till vid hos en äldre dams hus och hon visade runt och bjöd på…hembränt och lite fika. Hon hade blivit änka i unga år och fostrat fyra flickor på gården, tuff dam med fascinerande historia. Gården var enkel men väldigt välskött ändock! 
(null)

Vandringen fortsatte och terrängen var brant men med fantastiska vyer och ängar. Leden gick på väg och stig och efter ca 14 km kom vi till en bokskog, som i sin tur ledde till en härligt varierad vandring, med gårdar, berg och ett rejält vattenfall.
(null)

Utsikten från berget en bit från vattenfallet ner mot byn Salciua var magnifik. Vi gick sedan ner från berget och där väntade en restaurang med några kalla öl. Byte av boende till bra hotell där vi var enda gästerna.
(null)


-Dag fem.
90 minuters bussresa till gruvsamhället Rosia Montana, där finns Europas största guldfyndighet. Där har det brutits guldmalm sedan romartiden, men nu står gruvan still efter tveksamheter i hanteringen av framtida brytning. Miljöprotester och tvister med nuvarande ägaren, ett kanadensiskt bolag, är vad som hänt de senaste åren. Vi gjorde ett guidat besök i gruvan, bland annat ner i de gamla romerska schakten. Intressant!
(null)

Efter det blev det vandring runt dagbrotten och sedan vidare upp på de gröna vackra kullarna runt staden. Det blev totalt cirka 10 km kuperad vandring.
(null)


-Dag 6.
Åter ner till Salciua och kortare vandring på 10 km t.o.r över böljande kullar på förmiddagen till ett vackert källområde, Cascada Sipote.
(null)

Därefter åkte vill en by med huvudsakligen ungersk befolkning, Rimets. Enligt beskrivning väldigt pittoresk, men inte så speciell tyckte jag men byn ligger vackert till i en dalgång. De som ville kunde följa med upp till en topp, men 600 meters stigning på kort sträcka i mycket varmt väder gjorde att jag bangade från den. De som följde med upp tyckte dock att det var en fantastisk utsikt från toppen.
(null)


-Dag 7.
Sista dagen … vi vandrade från Rimets efter de böljande kullarna till den gamla borgruinen Cetatea Trascaului, en  ganska lätt vandring på cirka 9 km.
(null)

Lite sorgligt att vandringsdelen var slut och nu vände vi kosan mot Cluj med stopp vid den mäktiga saltgruvan Turda. Den var i bruk ända sedan antiken men las ner under 1900- talet och sedan 1992 så är den öppen för allmänheten. Den är spektakulär, gruvgångarna och schakten är enorma. Det finns bland annat ett pariserhjul i ett av dem och det ser litet ut. Bilder gör inte gruvan rättvisa! 
(null)

-Dag 8. Åter i Cluj o spatsera runt i trevliga gamla stan innan färd med stadsbuss till flygplatsen, kostnad 20 kr…och en klippning cirka 80 kronor! 
(null)

Som guide har vi nu tre gånger använt Lucian Clinciu ([email protected])
Han är en  trevlig och bildad guide som pratar mycket bra engelska. Oerhört intressant att få veta mer om hur det vara att växa upp i en socialistisk diktatur och om livet i Rumänien nu.
(null)









Kommentera

Publiceras ej