(null)

Tåget börjar komma i ropet igen! skrev jag i min reseblogg år 2015 och gav bland annat lite exempel på bokningssiter som var under uppstart, men då med låg  funktionalitet.
Vad har hänt sedan dess? 

Då jag ska ner till Spanien och vandra/yoga och yoga i april 2022 så tänkte jag ta flyget den ena vägen och tåget den hem till Karlstad  andra  vägen så jag har nu läst på och provat lite bokningssiter.

Bokningssiterna är nu igång på allvar och det går att boka och betala allt på ett ställe.  Det fungerar, även om det finns brister... 

Jag har suttit och provbokat med:
Jag gillar allaboard.eu bäst då det är lätt att lägga in stopp på vägen mellan t.ex Karlstad och Madrid.

SJ.se har också en site med utlandsbokningsmöjlighet, med Omio, men den har jag inte kikat på då det bara är ett begränsat antal bokningsbara länder och linjer med. 

Det är generellt fortfarande lite rörigt och det är svårt att boka långt i förväg, men det är en klar förbättring gentemot år 2015 och det går att boka och betala alla biljetter på en gång.
Är det en ren tågluff man är ute efter så krävs inte att allt förbokas, men i det fall man har ett bestämt mål och tidpunkt så är det ju ett krav.   Detta gäller för det som jag sökt, en enkel biljett från A till B.

Resebyråer: 
Vill man ha hjälp med  bokning mot en avgift så finns det hjälp att få av några resebyråer:
Tågbokningen 0771-757570
Alingsås resebutik 0322-10221
Resebutiken Centralen Kalmar 0480–362210

Andra hjälpmedel:
Vill man boka själv o få reda vilka tåglinjer som finns så kan man använda Google maps och Kartor och trycka på knappen kollektivtrafik, då kommer det fram info om bolag och tider. 
Därefter får man in leta på tågbolaget på nätet och därefter boka efter kontroll om det är den optimala möjligheten som visas.

Prisnivå
Jämfört med flyg så är det oftast betydligt dyrare att åka tåg. Mer njutbart dock enligt min mening 😀. 
Ska man åka längre söderuti Europa så är det oftast billigare att köpa ett interrailkort som gäller det antal dagar som man tänkt sig åka tåg under en månad. 
Prisexempel: 5 dagars resande under en månad 3.151 SEK.
Om jag förstått det hela rätt så gäller inte kortet på en del snabbtåg i södra Europa. Resa ut ur/ hemresa i Sverige ingår (exkl. platsbiljetter) ingår i interrailkortet.
Observera att kostnad för platsbiljetter nästan alltid tillkommer.

Så för min del t.ex blir det billigast att köpa ett interrailkort plus platsbiljetter med en total kostnad för en enkel resa på ca 3800 SEK från södra Spanien. Platsbiljetter köper jag på respektive tågbolag. 
Kostnad enkel flygbiljett till Malaga, tåg till Gbg från Kd och flygbuss till Landvetter ligger i slutet på april runt 1600 SEK. 

Att tågluffa på det sätt som avses, kuska runt lite spontant…och för resor längre söderut, ja då är interrailkortet bäst!

Nattåg:
Generellt så lades många nattåg ner under 1990-talet i hela Europa.
Det börjar röra på sig även på det området, privata "Snälltåget" kör nu t.ex nattåg till Berlin från Stockholm  och flera länder ökar nu sin nattågsfrekvens, framför allt Österrike som satsar stort på utlandstrafik i centraleuropa.