Cirka en timmes tågresa från London ligger Cambridge, den vid sidan av Oxford mest kända universitetsstaden i England. Då jag varit i Oxford tidigare och verkligen gillade andan av lärdom och engelsk tradition så var det ett lätt beslut att fara hit. Tur med vädret i slutet av mars är en underdrift, försommarväder! Det är också enkelt och nära att ta sig till Stansted ( Ryanairs stora hub) från Cambridge. Boendet är dock ganska kostsamt här, speciellt i centrum.

Cambridge är mer utspritt än Oxford, så vi hyrde cyklar, vilket var det perfekta färdmedlet i denna stad. Efter en 10 min cykeltur genom staden så kommer man till den gamla stadsdelen med klassisk engelsk universitetsmiljö. 
(null)

Floden Cam ringlar i utkanten av universitetsområdet och där kan man hyra båtar, stakbåtar som puntas( stakas) . Bästa utsikten på området är per båt. Lätt åtkomligt är bland annat bron The Mathematical Bridge, som ska vara en bro som är byggd på ett mycket effektivt sätt. Vi cyklade inne i staden och det är häftigt att läsa namnen på byggnaderna som man bara läst om och sett på TV. Kings College, Trinity…. När vi var där så var det också examensdags  och ungdomarna gick omkring i sina traditionella dräkter. Cambridge är ju en engelsk stad så där finns förstås parker och stora grönytor.
(null)


Kvällen tillbringades på puben " The Eagle" som drivs av  Corpus Christi College sedan ett antal hundra år. Puben öppnades 1667…Puben är bland annat känd för att DNAs upptäckare tillbringade kvällarna de flesta kvällarna här och RAF-delen är känd för att de engelska o amerikanska flygarna svepte en och annan pint under kriget…och brände in sina namn i pubtaket med tändare, ljus o läppstift. Mycket universitetsfolk som firade när jag var där, mycket tjusigt klädda och det var en go stämning!
(null)

Efter lite vila vila och sovande så tog jag cykeln och cyklade nordost efter floden Cam. Det går en bra cykel/promenadled efter hela floden. Då det var helg och glimrande försommarväder så var det gott om kanotister på floden och folk som spatserade och mådde gott. Jag cyklade ca 7-8 km enkel väg till en mysig pub vid floden, " The Bridge" vid Waterbridge och fikade en bra stund, mådde gott! Fåglarna sjöng och solen värmde i den spirande grönskan.Samma väg tillbaks o lunch avnjöts vid en av pubarna vid floden.
(null)


Sammanfattningsvis, Cambridge är värt ett besök, speciellt om man är lite anglofil och gillar engelsk tradition.