Vi svenskar har ofta en bild av östeuropa som grått och tråkigt.
Det är en bild som inte stämmer, det finns massor av pärlor i tex Polen, Rumänien, Ungern och Tjeckien! Lägg dessutom till en mycket behaglig prisnivå...

Ett resmål som det är enkelt att ta sig till är Gdansk i Polen. En perfekt weekendstad. Det är en vacker stad med många trevliga o bra restauranger med en prisnivå som ligger på cirka hälften av den svenska, uteserveringar, ölstugor, mikrobryggerier o pubar med frisk god öl ( en vanlig öl 0,5 liter ca 15 kr) och trevliga cafeer med mycket gott bröd.
Centrum är koncentrerat o är fräscht och restaurerat sedan det förstördes i kriget.
Förutom promenadgatorna vid torget så finns även en trevlig promenad vid hamnen med massor av restauranger och uteserveringar. 

Det är billigt och det går fort att ta sig till Gdansk. En biljett kostar från 500 kr tor o resan tar ca 50 min från Skavsta. Hotell är billigt och kostar från 300 kr per natt o uppåt. Vi bodde på ett centralt och mycket fräscht hotell "Almond Business o Spa". Fyra nätter med mycket bra frukost i ett stort fräscht rum 2.400 kr. 

Sopot: 20 minuters tågresa från Gdansk ligger badorten Sopot. Fantastiskt fin strand o trevliga omgivningar. Centrum kanske inte det mest charmiga men helt ok. Åka tåg i östeuropa är roligt och billigt, så prova det. Tor Gdansk- Sopot kostar ca 15 kr.