Det är lätt ta sig runt i Las Palmas o på Kanarieöarna, det finns bra med bussar till vettiga priser o taxi är i förhållande till Sverige väldigt billigt. Gick från stranden Las Canteras till bussterminalen Santa Catalina och tog bussen till Puerto Rico via flygplatsen. Det var lite molnigt men ändock varmt i Las Palmas och efter hand så blev d allt soligare ju längre söderut jag kom. Det ligger oftast på en stadig nordostvind mot Las Palmas som drar ner temperaturen o ger mer regn… och grönska. Dock var hela Gran Canaria mer grönt än vanligt då det hade regnat några gånger under hösten.  Södra delen är ytterligt solsäkert, men också väldigt torrt.

Jag skulle för första gången bo på ett Airbnb o det såg jättefint ut på bilderna, tyst o med aircon. Blev dock lite fundersam då jag kom fram till ett ytterligt könlöst o tråkigt område (Patalavacca) som det finns en del av på denna kust. Kryddat med norrmän var det dessutom. Det nämnda tysta rummet låg 20 meter över några restauranger och aircon fanns d inte, inte ens en fläkt. Möttes av några kackerlackor också så jag kontaktade värden direkt och sa nono, här stannar jag inte. Det löste sig snabbt och smidigt med airbnb och värden som tur var, men det är inte bara att fixa boenden till rimligt pris under högsäsong. Fick dock tag i ett bra rum på Terramazar Servatur, bra läge även om centret i Puerto Rico inte är så vackert att se på. Gick en runda på kvällen på stan o insåg att det inte finns en enda renodlad tapasrestaurang överhuvudtaget så jag styrde kosan till en bra indisk restaurang istället. I en gångtunnel möter jag dock ett par som jag tycker mig känna igen o det visade sig vara Karlstadsvänner på semester, Olle o Marie. Världen är liten! Det blev mat på lokal några kvällar med dem, vilket var väldigt trevligt.

(null)


Jag har vandrat tidigare på Gran Canaria och tycker bergen är väldigt vackra. Denna gång bokade jag upp mig på en vandringsdag med Rocky Adventures, ett företag som ordnar både dags- och veckovandringar för skandinaver. Färden gick denna gång till Las Lagunetas- Barranco de la Mina, en vandring  på den nordöstra sidan av Gran Canaria med en imponerande utsikt över Las Palmas och dess omgivningar. Vi startade med att vandra upp mot den grönskande och lummiga ravinen Barranco de La Mina (Gruvravinen).

(null)Ravinen har fått sitt namn från de många vattengalleriorna som grävdes ut för mer än 500 år sedan. Galleriorna grävdes ut ur bergssidorna, med hjälp av hackor och spadar. Det var ett av de första ingenjörsarbetena som utfördes på ön och det gjordes för att leda färskvatten ned till Las Palmas, som var under uppbyggnad. Hade man inte löst problemet med att förse den delen av ön med vatten, så hade de varit tvungna att bygga huvudstaden någon annanstans. Det var en väldigt fin vandring med en trevlig grupp och utsikten var magnifik. Dock var transporttiden tur o retur väl lång i förhållande till vandringen som var på runt 12 km.

(null)

Området kring  byn var grönskande o vacker och ett restaurangbesök avrundade turen.

(null)

Jag vandrade dagen också från Puerto Rico, förbi Moto Grande och upp till och förbi den så kallade "Norskeplassen". Uppstigningen upp till platån och bergen från Motogrande var rejält brant, mycket brantare än väntat. Vindstilla och runt 30 grader i ravinen gjorde det till en ganska kämpig vandring uppåt.
Utsikten från "Norskeplassen" och lite längre upp är riktigt fin, berg och hav och man ser också Tejde på Teneriffa vid klart väder. Har ju vandrat där tidigare men lyck
ades ändock ta fel väg ner till mitt mål, Apartamentos Natural och ner till havet. Det blev en ganska lång och svettig vandring då det helt saknas träd och skugga uppe på berget i det området…

(null)


Träffade också på trevliga människor på hotellet och var ute på stan och röjde en kväll på en trevlig bar, "Tipsy Bee", där det uppträdde en riktigt duktig lätt galen saxofonist. Go röjkväll blev det!

(null)


Det blev helg och jag blev av med mitt rum och det var riktigt svårt att få tag på beoende. Lyckades få tag på ett rum på ett hotell utanför staden, "Hotel Altamar". Fräscht hotell med bra rum o stort och fräscht poolområde, men det visade sig vara en typ av hotell som jag för allt i världen vill undvika. Bingo på eftermiddagen, framträdande av typ dansband på kvällarna o Bamsklubb. Fick dessutom rum alldeles bredvid restaurangen…så jag undvek hotellet då det var dags för dessa aktiviteter och gick bland annat en runda efter havet.

(null)


Som avrundning på dessa dagar så återvände jag till Las Palmas och samma hotell, Crisol Faycan. Nära till havet och med trevlig personal. Målet var bland annat åter den gamla delen av Las Palmas. Trevligt ställe, med massor av barer och cafeer och härligt folkliv. Besökte Museo Canario, som bland annat innehåller världens största samling av Cro Magnon skallar och visar den historiska utvecklingen av Kanarieöarna. Torsdag är tapasdag i området, 1 euro för en öl och en tapas….

(null)