Vi har väl alla rest till Kreta och avnjutit en härlig vecka eller två med sol, bra bad och god grekisk mat. Framför allt runt Chania finns mängder av hotell av varierande kvalitet och storlek. Personligen tycker jag att det blir lite för mycket av det goda på sina ställen, framför allt under högsäsong.

Vill du avnjuta en liten by utan moped och biltrafik, lugn och ro, spelande syrsor, stjärnklara nätter, örtdofter, vandringar, havet direkt utanför fönstret och kristallklart vatten? Det är nästan så det bjuder emot att tipsa om denna lilla pärla, Loutros på Kretas sydkust, men jag gör det ändå! Loutros är perfekt för dig som vill ladda batterierna, vara romantisk med kärleken eller om du gillar att vandra eller göra en kombination av detta.

Hur ta sig dit?
Flyg till Chania och buss till Sfakia från Chanias numer fräscha busstation. Det tar cirka två timmar och är en fin färd över Kretas höga berg och raviner.  En färd över historisk mark, det var den här vägen de engelska trupperna flydde när tyskarna invaderade Kreta under andra världskriget. Bussen stannar vid färjeläget och färjeturen tar cirka 20 minuter till Loutros.

Att Bo. Väl där finns ett antal små pensionat och hotell.Cirka 15 minuters promenad förbi borgruinen finns ett hotell med en egen stor badvik, Hotel Phoenix. Lugnt och skönt ställe.

 

Bad o vandring. Bad finns i överallt, till exempel mitt i byn. Om du vill gå en bit så gå cirka 2 km österut (höger) så kommer du till Sweetwater beach, en kanonfin strand med kristallklart lite svalare vatten. Det är en dramatisk strand med  mycket höga klippor som omgärdar stranden. Stoppar du ner händerna i sanden kan du känna svalt sött vatten rinna mellan fingrarna, grundvatten som trycks ut uppifrån bergen, vinterns regnvatten! En liten restaurang finns på stranden.

Vandringsleder finns det gott om, bland annat upp till platån där byn Anapolis ligger. En liten trevlig by med några små restauranger med ypperlig hemgjord yoghurt o nyslungad honung. Vandringen kan fortsätta mot Livaniana och ner i en dramatisk ravin. Ravinen mynnar nere vid kusten och en strand med en liten restaurang. Hela den rundan tar cirka 10 timmar, så ta med vatten.

Kartor finns att köpa i Loutro.

 Loutro
 
 
.
 
Utsikt mot Loutros och ravin att vandra i.
 
Utsikt från hotellet Loutros.
Hotell Phoenix.
Sweetwater Beach.
 
Bad, Grekland, Loutros, Vandring,