Nio mil från London ligger staden Canterbury, en stad som intresserat mig av två anledningar. Dels så är Canterbury intressant ur historisk synpunkt, här mördades år 1170  ärkebiskopen Thomas Becket inne i katedralen av lejda mördare,  fyra riddare edsvurna till kung Henrik ll. Han mördades eftersom han ville att kyrkan skulle vara oberoende av staten och det gillade inte kungen.
(null)

Canterbury är också startpunkten för den mycket gamla (900-talet e.Kr) pilgrimsleden Via Francigena som sträcker sig från Canterbury ner till Rom och sedan vidare ner till södra Italien med slutmålet Jerusalem. Det är 180 mil ner till Rom… Att jag tyckte det var roligt besöka startpunkten beror på att jag har vandrat vandrat delar av Via Francigena i Italien, från Siena i Toscana till Terracina på västkusten via Rom. En härlig vandring förresten!
(null)


Canterbury är en stad med över 2000-åriga anor men staden blev illa åtgången under andra världskriget så staden är en mix av äldre byggnader typ 1500- tal och moderna sådana. Den har drygt 55.000 invånare och är inte jättevacker i mina ögon men ändock ett helt ok besöksmål, då framför allt för katedralens skull.
(null)

Staden är ett stort besöksmål, t.ex för engelska och franska skolklasser.  Katedralen är verkligen imponerande! Katedralen  började  byggas redan på 500-talet men brann till delar ned på 1100-talet så nuvarande stomme är från den tiden.
(null)


Både katedralen och det totala katedrals- och klosterområdet är stort, då klosterruinerna finns kvar och under katedralen finns det även en mycket stor krypta.

Det är enkelt att ta sig till Canterbury med tåg från London, dock tog det lite längre tid än jag trodde, någonstans mellan 90 till 120 min beroende på tåg o tid.
Det beror på att delar av resan går genom centrala London, bland annat över Themsen, med tät tågtrafik och några extra  stopp. Vi åkte från Charing Cross Station.
Efter ca 30 minuters resa så är tåget ute på landsbygden och dess böljande kullar, så det är en fin tågresa.
(null)

(null)



Kommentera

Publiceras ej