Sedan jag på tågluffartiden för närmare 40!! År sedan för första gången besökte Grekland har jag regelbundet återvänt. Grekland finns i mitt hjärta och  gör mig aldrig besviken. Dofterna, kryddoften efter vägarna, maten, människorna,  husen och det klara blåa havet...

Denna gång gick turen till fastlandet, till Syvota, nära gränsen tilll Albanien. 
(null)

Syvota är en mindre ort med en fin hamn kantad av restauranger och den lever på båtliv och turism, vilket denna den fattigaste delen av Grekland också gör. Landskapet är fantastiskt vackert, grönt och mycket kuperat. Bergstopparna är upp till 2000 meter över havet.  
Vi bodde  lite utanför Syvota ( 25 min gångväg eller 5 euro för en taxi), på  ett hotell med samma namn som havsviken, Mega Ammos.
Hotellet låg i en olivlund med utsikt över havet, mycket lugnt och skönt läge.
200 meter från hotellet låg stranden,  havet är klart o klarblått  och det finns tre fyra restauranger, varav en mycket bra, den på bortre änden. 
Söker man lugnet o klart fint vatten så är detta ett klart bra ställe. Dock bör Syvota undvikas från mitten av juli då det börjar bli trångt med tyskar o italienare.

(null)

Sedan många år har jag fascinerats av bilder på grekiska kloster som klänger på branta klippor, Meteora. Nu fanns chansen att åka dit så bil hyrdes för den 20 mil långa färden genom ett mycket kuperat landskap på i huvudsak bra vägar. Det var verkligen värt mödan, spektakulärt! Å mycket varmt, det är ju inlandet…
Klostren byggdes med början från 14-1500 talet för att söka skydd från förföljelse av framför allt turkarna. Helt otroligt hur de kunde bygga dessa på svindlande höjder! Det finns 15-16 kloster i Meteora och ett antal är fortfarande i bruk. I staden Meteora finns det gott om restauranger och hotell om man vill stanna och se på tex soluppgången.

(null)